Hypotéka na domček s nutnou rekonštrukciou

7. dec 2020

Ahojte, rozmýšľam, žeby som kúpila starší dom a prerobila (našla som dobrú ponuku, inak by som do starého asi ani nešla). Chcem sa spýtať, ako je to s hypotékou pri kúpe takého domu. Viem že napr pri novostavbe alebo byte už nedávajú celú sumu, ale ako je to pri takomto dome, kde je nutná oprava? Nejaký plán kdeby bola cca vyčíslená rekonštrukcia a tak by som mohla žiadať potrebnú výšku hypotéky? Alebo?
Ďakujem za odpovede

aduskatt
7. dec 2020

Áno, znalecký posudok na budúcu hodnotu. Znalec už vie ako.......A dá sa získať aj plná suma

autor
7. dec 2020

@aduskatt ďakujem veľmi pekne, ale znalec vie ohodnotit dom iba v terajšom stave, alebo potom ak by bol už po rekonštrukcii, či nie? Pretože mi nejde do hlavy podľa čoho by vedel ohodnotit rekonštruovany dom ak ešte rekonštrukcia nieje,ak dom ešte nieje ani môj.. Keďže je veľký fin.rozdiel v materiáloch a pod.

aduskatt
7. dec 2020

musíš mať predsa stavebné povolenie a veci súvisiace pri rekonštrukcii, tak podľa toho

aduskatt
7. dec 2020

a budeš postupne čerpať peniaze podla toho, kolko už postavíš...doložíš fotky a banka pustí peniaze
ak chceš, kludne mi napíš správu

draik
7. dec 2020

Ak budete kupovať starý dom na hypo, tak banka zoberie do úvahy len súčasnú hodnotu a z nej by sa počítala hypo. Navyše ak by ste chceli robiť veľkú rekonštrukciu, tak sa hodnota nehnuteľnosti prechodne zníži (rozbombardovaný dom má nižšiu hodnotu) , čiže by ste navyše museli najskôr minimálne prefinancovať práce a až po zvýšení hodnoty by Vám banka mohla práce preplatiť. Celé sa to može skomplikovať, ak by počas prác mala hodnota stavby klesnúť pod limit, ktorý Vám umožní čerpať už prvú hypo na kúpu.
Ani pri novostavbe banka hneď neuvoľní úver vo výške budúcej hodnoty stavby, ale z nej iba vychádza pre stanovenie celkového úveru a peniaze uvoľnuje postupne (ak sa zakladá rozostavaná stavba). Všetko teda závisí od toho, koľko vlastných peňazí máte k dispozícii.

majus232
9. dec 2020

Dobrý deň, máte viacero možností, ktorými sa dá ísť. Závisí to aj od Vašej situácie- zamestnanie, vlastné zdroje a tak ako spomínali vyššie, znalecký posudok... Keď chcete bližšie info alebo poradiť, pokojne mi napíšte správu 🙂