Liek Gabapentin

dovetattoo
20. mar 2023

Ahojte, máte skúsenosti s liekom Gabapentin?
Mám bolesti ramena , ktorá sa ťahá až na lopatku. Neurologička mi predpísala tento liek. Užívanie ráno a večer. Sú to dosť silné lieky, užívajú sa pri epilepsii. Užívam ich krátko ale nerobia mi dobre. Som z nich veľmi ospalá, ako nafetovaná. Ráno sa dlho preberám. Točí sa mimz nich hlava. Dnes som bola na kontrole u obvodného a spomenula som mu to. Povedal, že nech ich skúsim užívať iba večer. A že podľa neho mi predpísala dr dosť silnú gramáž. Ale že nech vydržím, že sa to možno upraví a vedľajšie účinky zmiznú. No keď som čítala pribalovy leták, mala som dosť. Áno všetky lieky majú plno vedľajších účinkov. Ale v tomto prípade sa veľmi bojim brať ich ďalej. Tak ak máte niekto skúsenosť s dlhodobejším užívaním tohto lieku,napíšte mi prosím. Vďaka

jamimo
20. mar 2023

@dovetattoo ja som užívala Gabapentine na neuropatickú bolesť. Záber mal, ale dávala som si ho podvečer keď som vedela že už nikam nepôjdem, lebo som bola pod vplyvom 🙄 Učila som sa na štátnice, zaspala v sede a vypustila slinu. Ja som mala užívať 2x denne 300mg, ale keď ustúpila akútna bolesť tak len 1x denne a normálne som fungovala. Asi máš vysokú dávku, skús odkonzultovať nižšie dávkovanie, alebo iný liek.

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@jamimo ahoj, mám 100 mg 2 x denne. Takže ty si mala vyššiu. A ako dlho si ho užívala? Okrem ospalosti si nemala iné vedľajšie účinky alebo nejaké zhoršenie zdravia? Problémy s pamäťou atď?

maria39
20. mar 2023

Ja tak. Isto. Beriem. Vecer pred spanim 2 hodiny skor

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@maria39 vážne uvažujem, že zavolám doktorke, že mi nerobia dobre. Všeobecne nerada užívam lieky, len keď už musím od bolesti. Ale aby som mala takto fungovať ako mumia. .alebo sa dočkať nejakého nenávratného poškodenia zdravia..radšej budem trpieť bolesťami. 😕

jamimo
20. mar 2023

@dovetattoo užívala som ho asi mesiac, pred 6 rokmi, čím dlhšie som Gabapentine užívala tým viac som si naň zvykla a v pohode fungovala. Ale tak to pri tomto lieku ževraj chodí, časom stráca efekt a treba navyšovať dávku (aj na neurológii tak v čakárni ľudia hovorili) Akurát teraz som mala silnú postherpetickú neuropatickú bolesť vyše mesiaca, hasili sme s neurológom vysokými dávkami kyseliny alfalipoovej (ALA), ostalo mi tak 10% bolesti (ale to je už malina). Lekár povedal ak mi ALA nepomôže, musí nastúpiť Gabapentine. Tak užívam 6 ks Revitanerv strong a pomaly to ustupuje. Iné vedľajšie účinky som nemala, len tú ospalosť, spala som ako slon, pamäť dobrá, zoštátnicovala som na "červený diplom" Skoré uzdravenie prajem!

lalenka33
20. mar 2023

@dovetattoo mama ich brala, bola totálne mimo. Nezvykla si nane a neprestalo to. Musela ich vysadiť.

loginexistuje
20. mar 2023

beriem niekolko
rokov pracujem popri tom normalne

jamimo
20. mar 2023

@dovetattoo tak si skús dať "len" večer, v noci sa z toho lieku "vyspíš" Ja som to tak robila. Ináč tie neurologické lieky sú skoro všetky také oblbováky (opiátového charakteru) .. mnoho ľudí je z nich pod vplyvom, ale zaberajú 😒

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@jamimo ďakujem. Práveže to nechcem, aby som si vytvorila na ne nejakú závislosť a museli mi ešte zvýšiť dávku. Radšej skúsiť niečo iné. Ja aj ráno som z nich ešte mimo, aj na obed koľkokrát...a šoférujem. Takže nechcem niečo riskovať. A byť oblbnutá liekmi, po tom netúžim. Tá bolesť nie je neznesiteľná, je len dlhodobejšia(cca 3 mesiace) a pri určitých činnostiach. Mám aj beztak horšiu pamäť občas, čo si nezapíšem to mi vyletí z hlavy. Nechcem aby to bolo ešte horšie. 😄 Ale tá ospalosť a zombie efekt...to ozaj nepotrebujem..

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@lalenka33 toho sa tiež obávam

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@loginexistuje každý organizmus inak reaguje. Ale keď ti to pomáha a nezasahuje do bežneho života, som za teba rada.

loginexistuje
20. mar 2023

@dovetattoo tak ja so ID a ZTPS tiez nie som uplne happy ze mam take lieky na bezne bolesti by som si to nedavala ja mam diabeticku poly neuropatiu a odimietaju mi nervy na nohe
mala som tyzdne led som zaspavala po tretej nad ranom kvoli bolestiam noh
bolestinmam stale ale uz sa da lepsie ale
su to silne lieky s vela neziaducimmi ucinkami dlhodobo by som ich bez zavaznej diagnozy neuzivala

jamimo
20. mar 2023

@dovetattoo dávka sa navyšuje už pri brutálnych bolestiach napr. po operáciach chrbtice, chronických stavoch, onkologických ochoreniach CNS a miechy. Je možné, že ti naozaj lieky nesadli, ale ako som písala tie neurologické lieky sú zaberáky... Hádam spolu s lekárom nájdete také, ktoré ti budú sedieť. Také "bežné" ti nezaberajú? Obstrek, infúzia by ti nepomohli?

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@loginexistuje ach ..tak sa drž 🙏🙏

loginexistuje
20. mar 2023

odumieraju mi nervy na nohe co je dost bolestive ale da sa to spomalit liecbou takze ja velmi nemam na vyber

@dovetattoo dakujem

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@jamimo bežné som mala od obvodného injekcie mivolis a mydocalm ale nepomohlo. Možno trošku. Obstrek a infúzie mi neskúšali predpísať. Ktovie možno by pomohlo ..🤷

dovetattoo
autor
20. mar 2023

@loginexistuje 💚💚

jamimo
20. mar 2023

@loginexistuje prajem Ti dlhodobo stabilizovaný stav a zlepšenie!

jamimo
20. mar 2023

@dovetattoo MR by možno ukázala odkiaľ bolesť pochádza, možnú príčinu. Skús spomenúť dr, možno sa ti pošťastí a liečba bude viac cielená a úspešnejšia.

loginexistuje
20. mar 2023

@dovetattoo urcite by som skusila obstrek a aj doplnenie napr kolagenu injekcne nasla by som si ortopeda

maria39
20. mar 2023

Tak som. Tiez uvazovala ale tie bolesti boli skutocne cititelne aspon viemze zaspim. A necitim vtedy nic

kiki68
21. mar 2023

@dovetattoo ja s tym mam dlhorocnu skusenost iba vo veterine. Pes nemal ziadne vedlajsie ucinky a velmi ten liek pomohol. Je to specificky typ lieku a ked neurolog rozhodne, tak je dobre ho nasadit.

kiki68
21. mar 2023

Gabapentin nie je ziadny opiat alebo barbiturat, nebudes po nom nejaka mimo. Cize mozes bezne fungovat

maria39
21. mar 2023

@kiki68 ano to som si vsimla aj ja

dovetattoo
autor
21. mar 2023

@kiki68 veď práveže ja z neho omamená som , ospalá, úplne odrovnaná...
A tiež slepo dôverovať úsudku lekára, aj keď odborníka... Vieme dobre na čom stojí farmaceutický priemysel. Ak mi raz niečo nerobí dobre, nebudem tým telo dopovať. Vždy sa dá skúsiť viac alternatív.

maria39
21. mar 2023

@dovetattoo ja vam. Verim lenze ked clovek.trpi bolestami. Ktore uz na bezne lieky neucinkuju tak. Si. Poviem. Ze skusim vydrzat z tymito a casom. Si telo zvykne a zacne fungovat aj s nimi pozrite ja kvoli tomu nepracujem. A ked musim tak si. Idem pospat najlepsie sa spi. Poobede atak. Fungujem

dovetattoo
autor
21. mar 2023

@maria39 čo človek, to iný prístup. Nikomu to nevyhováram, ak to niekomu ozaj pomáha a je s tým v pohode..🙂 ja hovorím čisto za seba.

asod
8. okt 2023

@dovetattoo Mala som silne zavraty. Nejuivam uz.

maria39
9. okt 2023

@dovetattoo skuste mozno vam napise nieco ine

ivana_cicmanova
7. máj 2024

@jamimo akemu neurologovi ste prosim chodili? Mozete poslat kontakt meno a kde ordinuje v akom meste prosim?