Staršie dieťa bije mladšie

26. apr 2024

Prosím poraďte mi, ako prežiť toto obdobie a ako naučiť staršie dieťa, že súrodenca a ani nikoho nebijeme. Áno, staršie dostalo po zadku viac krát, ale to bolo len za vážne veci (keď mohlo dôjsť k úrazu, alebo mohol vážne niekomu ublížiť). Mám veľmi tvrdohlavé deti a obdobie vzdoru majú ťažké obe.

angel993
26. apr 2024

Nebiť staršie dieťa vôbec, pre neho je totiž vážna vec, napríklad to, že mladší mu berie hračky a robí len to čo robili jemu.
Ináč len vysvetľovať, zabrániť udretiu, ak je to neúnosné tak na čas rozdeliť deti. Ponúkať iné riešenia sporu.

anjelicek26
26. apr 2024

Strasne závisí od veku. Ale primárne- kašli v tej situácii na staršie dieta,obijm mladsie,vezmi ho na ruky, k sebe,venuj sa len jemu, staršiemu vynadas a das prednášku- pár minút neskôr. Musí sa cítiť pár minút ignorovane + mat čas na sebareflexie,co práve urobilo... a hlavne mladsie uvidí, ze nie ze dostane tresknute po hlave a hneď sa svet "toci" okolo starsieho (aj negatívna pozornosť je pozornost), ale proste si na jeho strane. Oni s toho vyrastú,ale zatiaľ policajt,nenechávajte tie situácie eskalátory,zasiahni skôr a pomôž im konflikt vyriešiť..

autor
26. apr 2024

@angel993 áno staršie mi potvrdilo, že mladšie mu všetko berie. Vravím, tak ma vždy zavolaj, dohodneme sa. Potom sa mojkajú a následne zas dookola. Už mám toho dosť. Veru že aj do miestnosti som ich už raz separovala a mladšie sa tislo naspäť k staršiemu 🙄.

annelise17
26. apr 2024

Ako ho chceš naučiť že "nikoho nebijeme" keď sami sme mu dávali po zadku, to je úplne zrkadlenie vášho správania a zároveň riešenie. Deti zrkadlia rodičov, ukazujte mu že riešite problémy s kľudom a rešpektom, naučí sa to aj on. Ja viem aké to máš ťažké a nikto nie je dokonalý, ale trpezlivou cestou viac dosiahneš. Keď udrie mladšieho, v prvom rade si všímaj mladšieho a potom sa porozprávaj so starším.

annelise17
26. apr 2024

Napadlo mi, keď mu všetko berie - tak sa dohodni so starším nech si vytriedi napr. 5 hračiek, ktoré sú len jeho a tie si môže schovať alebo sa s nimi hrať sám, podľa veku druhého dieťaťa samozrejme a ostatné sú spoločné a hrajú sa obaja. To isté pre druhé dieťa, ak už je v takom veku, že by sa mohlo cítiť ukrivdene.

autor
26. apr 2024

@anjelicek26 pravdu máš. Snažím sa vždy brať mladšie na ruky a popri tom hneď zisťovať no urobím ako píšeš, nechám staršie podusiť sa vo vlastnej šťave. Najviac ma mrzí, že mi ušla ruka na staršie koľkokrát. Celé som to nezvládla. Staršie vôbec nemá ku mne rešpekt, robí si čo chce a ja už strácam nervy. Potom mladšie opakuje a ja už sa cítim fakt k ničomu.

nika11103
26. apr 2024

Tým , že si tu napísala že si mu dala po zadku si sa totálne odpísala a nečakaj nič iné len lync, odsúdenie a kritiku . Dnes žijeme v dobe s “rešpektujúcim” prístupom a nie my deťom , ale ony nám diktujú , čo ako kedy spraviť , ako sa správať. Deti sa rozhodujú , nie my . Pokojne mi nápis správu ak budeš chcieť . Prechádzam niečím podobným . A ženy do mňa smelo

autor
26. apr 2024

@annelise17 určite. Som si vedomá svojich chýb. Len to je jeden deň stále sj 30x za deň. A takto celý týždeň upozorňujem kým už nevyletí ruka.

autor
26. apr 2024

@annelise17 toto u nás ešte nebude fungovať, lebo deti majú 4r. a 2r.

autor
26. apr 2024

@annelise17 kúpila som im tie ste hračky, podobne, v rovnakých množstvách a aj tak bola hádka. Tak ja už neviem.

annelise17
26. apr 2024

Áno úplne ťa chápem, ľahko sa hovorí, ťažko sa koná, keď je človek vyčerpaný a má toho veľa. Ale ver mi že keď sa naučíš vždy sa hodiť do kľudu aj ty budeš viac v pohode a aj deti sa rýchlejšie ukľudnia. Ja mám tiež tvrdohlavé dieťa, od malička scény za všetko, ale proste naučila som sa ostať pokojná a všimla som si, že naozaj to funguje. Keď som vybuchla, ja som síce nikdy neudrela ale napríklad začala kričať, dieťa bolo ešte "horšie", ešte horšie prejavy.

autor
26. apr 2024

@nika11103 nie som hrdá, že som dieťaťu dala po zadku. Beriem to ako obrovské zlyhanie na mojej strane. Uvedomujem si, aký zlý dopad to má na vývoj dieťaťa a neskoršie psychické zdravie. Na druhej strane sa snažím pre moje deti tie hranice zrozumiteľne nastaviť, ale vidím, že sa budeme musieť ísť poradiť s niekým skúseným, lebo ja tie moje decká vôbec nezvládam.

autor
26. apr 2024

@annelise17 áno kričanie zvyšuje agresivitu u detí. Lenže tie malé potvory všetko vidía a cítia. Ja som navonok kľudná, ale teraz toho viac riešime a hneď vidno na deťoch. Pritom sa naozaj pretvarujem len proste vycítia, že som nahnevaná a pod.

joannita
26. apr 2024

Autorka mame to iste. Aj ked uz je to lepsie... Teraz maju 2 a 5.
Starsi robi dcere vacsinou zle, provokuje ju, buchne ju, ona mu to vrati, potom sa objimaju a zasa biju.
Este rok a pol dozadu som ich ale nemohla nechat ani sekundu osamote (neprehanam), ked som isla na wc, musela som si jedneho zobrat so sebou, lebo syn vyuzil kazdu prilezitost ako jej ublizit. Ako bolo to na nervy obdobie, fakt som bola zufala, az som lutovala ze som sla do druheho dietata.
Museli sme synovi stale dokola vysvetlovat a vysvetlovat, bolo to vycerpavajuce obdobie
Aj som kricala, ved to sa neda bez toho. Kludne vysvetlovanie u nas absolutne nezaberalo. To ako keby som hrach o stenu hadzala.

tatiana149
26. apr 2024

No ja mám pubertiakov 3 chlapcov a hocikedy majú mániu sa pobiť .....

vyrovnanaosoba
26. apr 2024

Lebo syn žiarli na mladšiu. On jej urobí zle, aby si si ho všimla, aj keď kričíš, udrieš ho, má tvoju pozornosť. Skús si nájsť čas aj pre neho. Aj jeho môžeš zobrať na ruky, aj mladšej môžeš povedať, že nono brať bračekovi hračky. Uvidíš ten rozdiel, keď syn za tebou príde sa po žalovať bez toho, aby ju udrel. Lebo bude vidieť, že ho počúvaš a riešiš, nie len hrešiš jeho 😊

autor
26. apr 2024

@joannita ani sekundu ich nemôžem nechať bez dozoru. Idem do kuchyne, dvere pootvarané dokorán, uši nastražené že kedy to príde a neprejdem ani pár krokov a už sú v sebe. Nebodaj toto začne hneď z rána , tak s mladším by sa to ťahalo už celý deň. Zo začiatku zaberalo keď som staršiemu povedala vymeň hračku, ponúkni niečo iné… no smola. Už sa handrkujú o jednu jedinú a ešte staršie ukáže aha ja mám a beží s ňou po byte a to už bežíme všetci, aby mladšie nepadlo na ústa a takto pekne si mi žijeme 😵‍💫.

autor
26. apr 2024

@vyrovnanaosoba práveže sa viac venujem staršiemu dieťaťu. Furt sa všetko točí len okolo staršieho. Už podnikám zmeny, lebo dnes ma to už dožralo. Mojkám obe deti, prízvukujem správame sa k sebe pekne, ľúbime sa. Navarím čo rady jedia, džúsik ponúknem, hrám sa s nimi.

joannita
26. apr 2024

Neboj prejde to 😃
Ja uz to ani nejak neriesim. Dcera je uz tak otrlá, ze aj ked spadne a buchne sa, tak uz ani neplace, lebo si tolko vytrpela od brata. On ide len tak okolo nej a slahne ju 🤦‍♀️🤷🏼‍♀️ a ja policajta robim.
Ked to porovnam, tak je to ale lepsie ako to bolo, lebo dcera sa vie viac branit.
Ale vedia sa aj hrat spolu, len teda vacsinou je krik u nas 🤦‍♀️😃

vyrovnanaosoba
26. apr 2024

Ale vždy je navine len starší. Veď mladšia ho provokuje, ona nevie ze ho to znervoznuje, on zase nevie pochopit, že je menšia a chce sa s ním takto hrať.

autor
26. apr 2024

@vyrovnanaosoba samozrejme že mladšiemu dieťaťu dohováram neber hračky, teraz sa hra súrodenec, nebúraj to… ponúkla som riešenia zakaždým. Aj pochopenie mám pre staršie aj poviem zavolaj ma keď ti mladšie bude brať. Keď vidím iné deti ake sú kľudné a ja mám toto ródeo doma 😬….

autor
26. apr 2024

@vyrovnanaosoba aj toto vysvetľujem. Ešte musíme vydržať lebo mladšie sa chce s tebou hrať a nevie ako, teraz surodencovi rastú zúbky, musíme vydržať má bolesti… a dookola.

vyrovnanaosoba
26. apr 2024

Ale kdeže, všetci to poznáme co mame dve a viac detí. 😂 Len ja nekricinm ani nebijem. Ani by ma v tom kriku nepočuli, stačí ze sa prekrikujú oni a ze sa otlkaju 😀 ale už je to lepšie.

autor
26. apr 2024

@vyrovnanaosoba ja som temperamentná a zrejme aj deti sú po mne. Čiže som si pekne zavarila.

autor
26. apr 2024

@vyrovnanaosoba aj keď teda snažím sa veľmi. V duchu si rátam koľko krát som zvýšila hlas, väčšinou to bolo bez kriku ale posledné týždne to je hrôza čo vystrájajú.

vyrovnanaosoba
26. apr 2024

Už sa zase oteplilo, treba byť vonku co najviac 😀

autor
26. apr 2024

@vyrovnanaosoba jedine toto je u nás záchrana. Vyjdeme len pred dvere a zrazu je kľud. Keby som tak mala skúsenosti iných mamičiek, isto by som aj ja mala kludnejšie deti.

andreatytler
27. apr 2024

Ja mam len jedno dieta, takze moje rady su len teoreticke a paci sa mi tento clanok z Nvychovy o tom ako pomoct starsiemu dietatu ked su medzi surodencami problemy. Mozno ti nieco z toho pomoze.
Starsi je ten kto potrebuje pomoc. Jeho agresia je volanie o pomoc.
Ak starsi udrie mladsieho lebo mu mladsi berie hracky. Objim starsieho a zhodnoti situaciu nieco ako: Vidim ze ta to riadne stve ze ti brat berie hracky, chapem to. Uzns mu tym emocie a ukazes mu ze ho chapes. Nic viac uz nemusis dodat. Toto pochopenie pre emocie, robi zazraky nielen pri surodeneckych problemoch.
Neviem ci je to fer trestat starsieho za to ze si brani svoje hracky. Vidim ze sa snazis ho naucit ine sposoby ako si hracky branit (ponukni inu hracku....) a toto je podla mna dobre, Nemyslim ze je spravny sposob aby volal teba aby si robila rozhodcu. Mal by byt v tomto smere sebestacny a mal by byt schopny si tieto veci sam obhajit. Ale kedze ma len 4 roky a ako vravis ze je v obdobi vzdoru, bude pre neho narocne sa tieto veci naucit. Ved uz len taku vec ako ovladnut svoj hnev ked mu brat berie hracku je velmi narocne pre 4 rocneho co s tym nema skusenosti. Ale zacat s tym treba. Tu kde zijem sa deti intenzivne ucia zvladat svoje emocie uz od jasli.
A kedze starsi syn ta nevola aby si isla spor vyriesit, asi nema v tebe doveru ze by si to vyriesila spravodlivo.
https://www.nevychova.cz/blog/byt-ten-druhy/?_n...

Mne sa pri vychove stale znovu a znovu potvrdzuje jedno pravidlo. Dieta zrkadli spat spravanie rodica. Rodic je iniciatorom kazdeho spravania dietata. Tym nemyslim teraz to ze si starsieho zbila parkrat, ale skor tvoja energia co vysielas a tvoje mentalne nastavenie, byt neustale v strehu, strese a nepohode sa ti zrkadli spat v podobe toho hasteriveho vztahu medzi nimi dvoma. Skus zacat od seba.
Obdivujem kazdu zenu ktora zvlada viac ako jedno dieta. Dufam ze najdes riesenie, ktore vam bude vsetkym vyhovovat.

joannita
27. apr 2024

@andreatytler my sme toto skusali, ale objimanie a "pochopenie" starsieho len umocnílo jeho agresiu. Dceru zacal bit este viac....

chiarisimo
27. apr 2024

Ja mám rozdiel medzi deťmi 11 rokov a myslela som si, že nebudú spolu pišťať... no myslela som si.... a myslela som, že to 13 ročný syn robí zle malej 20 mesačnej... raz som ich nenápadne sledovala spoza dverí, a predstavte si ,malá mu všetko ničila, on sa jej snažil ukázať ako sa stavia stavebnica, ona ho uhryzla do ruky..
Necíti sa Vaše staršie dieťa ukrivdené? Možno ste ho aj niekedy nespravodlivo potrestali a ono si to zafixovalo? Ja robím procesy s oboma....a keď ma naštve muž, tak aj s ním (sranda samozrejme)