Zdravotné poistenie - samoplatca

15. máj 2024

Pekný deň všetkým. Mám otázku o povinnom zdravotnom poistení. Ak mi skončila pracovná dohoda a zamestnávateľ ma odhlásil zo zdravotného poistenia, má ma poisťovňa informovať o tom, že sa stávam samoplatcom? Ďakujem za odpoveď.

alex49
15. máj 2024

Nie, ty sama sa nahlasis ako samoplatca.

autor
15. máj 2024

@alex49 A aký je postup, ak sa nenahlásim?

domka222
15. máj 2024

Ak sa nenahlásiš, neeviduješ na up, vzniká ti dlh na poistnom. Teda pokiaľ nie si študent

melanta
15. máj 2024

Už iba doplním domku, že dlh na poistnom alebo teda neplatenie ZP znamená, že máš nárok iba na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, všetko si inak platíš sama (v prípade vážnej choroby, operácie pár tisíc), aj lieky na angínu si zaplatíš v plnej výške. A tiež je potrebné vedieť to, že zdravotné poisťovne síce posielajú upomienky, ale často hneď posielajú aj exekúciu. V takom prípade sa ti suma ZP navýši aj o trovy exekútora.

autor
15. máj 2024

@melanta, @domka222
Ďakujem za odpoveď. Vedeli by ste mi teda ako laikovi vysvetliť túto časť zákona?

Poistenec, ktorý ani na výzvu zdravotnej poisťovne
nesplní oznamovaciu povinnosť do ôsmich dní odo dňa doručenia výzvy, sa na účely
tohto zákona považuje za platiteľa poistného podľa § 11 ods. 2. Výzva
zdravotnej poisťovne musí byť písomná a musí obsahovať poučenie o následkoch
nesplnenia oznamovacej povinnosti v lehote podľa prvej vety. O skutočnosti, že
poistenec sa považuje za platiteľa poistného podľa § 11 ods. 2, zdravotná
poisťovňa poistenca písomne upovedomí.

melanta
15. máj 2024

§11 ods. 2 hovorí, že:

Poistné je povinná platiť aj osoba, ktorá je verejne zdravotne poistená podľa tohto zákona a nie je
a) zamestnancom,
b) samostatne zárobkovo činnou osobou alebo
c) osobou podľa odseku 7.

Bod C rieši dôchodcov, deti, väzňov a pod.

Čiže znamená to, že si povinná platiť poistné podľa tohto paragrafu. Keďže nie si zamestnanec ani szčo, tak si samoplatca. Takže platí, čo sme napísali vyššie.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
15. máj 2024

Nie, nie je ZP povinná oznamovať ti, že si samoplatca. Prečo by aj mala, nie je dôvod na to, aby také niečo bolo v zákone. Veď každý priemerne inteligentný človek vie, kedy sa stane samoplatcom, predsa vieš, že ti skončil pracovný pomer.

januska12323
15. máj 2024

Chceš čakať kým ti príde výzva od nich aj keď ty už vieš, že za teba nikto neplatí?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
januska12323
15. máj 2024

Inak v tom zákone ani nieje napísané kedy ťa má vyzvať, predpokladám, že kľudne aj po rokoch.

melanta
15. máj 2024

@januska12323 robia to po pár mesiacoch a kľudne aj hneď po prvých 2 mesiacoch pošlú exekúciu. Takže zbytočne odkladať to a neplatiť. A to ani nehovorím o tisícových účtoch, ktoré človek dostane, ak by vážne ochorel či mal ťažký úraz.

autor
15. máj 2024

Chcela som otázku nechať, čo najstručnejšiu, ale možno to tak nepôjde. Skúsim teda opísať svoj problém a skúsim to čo najstručnejšie.

V roku 2019 som získala zdravotné poistenie v inej krajine EÚ, rovnako moje neplnoleté dieťa. Poslala som na zdravotnú poisťovňu vyplnený formulár odhlášky aj karty poistencov. Poisťovňa odhlášky zamietla, ale neinformovala ma o tom.

Kvôli zmätkom so sťahovaním som zabudla informovať zamestnávateľa, aby mi ukončil pracovnú dohodu (znie to nepravdepodobne, ale dôvod bol ten, že dohoda síce formálne existovala, ale reálne som na ňu neodpracovala žiadne hodiny a teda nemala ani plat), ale zamestnávateľ mi platil poistenie ešte pár mesiacov. Práve táto dohoda bola dôvodom, prečo poisťovňa zamietla odhlášky mne aj dieťaťu.

Poisťovňa ma kontaktovala po niekoľkých rokoch, že som dlžník, na čo som okamžite odpovedala a zaslala potvrdenie o platnom poistení v cudzine. Tieto doklady poisťovňa spätne akceptovala. Žiada však zaplatiť skoro 800 eur za kapitačné platby a zdravotnú starostlivosť (ani ja ani dieťa sme žiadnu zdravotnú starostlivosť nevyužili, nemali sme ani karty poistencov, ktorými by sme sa mohli preukázať).

Poisťovňa teda zamietla naše odhlášky a hrala sa na mŕtveho chrobáka, kým dlh narastal. Keby ma o zamietnutí informovala, dalo by sa predísť akejkoľvek škode. Ja teda teraz hľadám argumenty pre odvolanie sa.

melanta
15. máj 2024

Poisťovňa nehrala mŕtveho chrobáka. Ty si sa chcela z poisťovne odhlásiť, ale poisťovňa to zamietla, pretože si bola v poisťovni prihlásená slovenským zamestnávateľom. Poisťovňa teda v tomto prípade postupovala správne. Za to, aby si mala ukončenú dohodu si bola zodpovedná ty resp. za to, aby si si odkontrolovala, že dohoda bola ukončená neskôr a odhlásila sa po jej ukončení. Takže tu poisťovňa nijak nepochybila. Zodpovednosť odsledovať si dohodu a jej ukončenie a odhlásenie po jej ukončení bola tvoja.

Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, žiadaj aby ti doložili, aká starostlivosť ti bola v danom období poskytnutá, kedy, kde, konkrétny úkon. A potom namietaj. Stáva sa, žiaľ, že lekári si vykážu na iného pacienta niečo. Ak podáš sťažnosť poisťovni aj lekárovi, vyrieši sa to. Čo sa týka kapitačných platieb, tie poisťovne platia každý mesiac všeobecným lekárova a gynekológom za každého pacienta v evidencii. Keby si sa odhlásila korektne, poisťovňa by tieto platby tvojmu lekárovi zastavila. Ale odvolať sa môžeš, to ti nemôže nikto zakázať.

melanta
15. máj 2024

@draik @natalienka12 právnici možno usmernia - autorka odišla pred rokmi do zahraničia, odhlásila sa zo ZP, tá odhlášku zamietla, nakoľko v tom čase mala autorka aktívnu dohodu, na ktorú reálne vôbec neodpracovala nič, ale zamestnávateľ platil pár mesiacov odvody. Dohoda bola zrušená až neskôr. Keďže však pri odhlásení bola prihlásená SK zamestnávateľom, poisťovňa ju neodhlásila a ostala ako neplatič. Keďže ju poisťovňa neodhlásila, naďalej poisťovňa platila kapitačné platby jej lekárom, ktoré teraz poisťovňa žiada od autorky vrátiť, nakoľko bola poistená v inom štáte. Má poisťovňa na toto nárok, aké možnosti na odvolanie má autorka?

autor
15. máj 2024

@melanta Rozumiem námiete, že bola odhláška zamietnutá. Otázka pre mňa je, či je v poriadku, že o takomto kroku (zamietnutí) poisťovňa nemusí informovať. A už vôbec neviem, ako to je s mojim synom (tam je účet až 500 eur, čo asi samotné kapitačné platby za 4,5 roka byť nemôžu, nie? Registrovaný bol len u pediatra, nikde inde som s ním nikdy nebola. A pochopiteľne, ako maloletý žiadnu pracovnú zmluvu nemal.

@melanta Áno, presne takto to je. Pravdepodobne sa budem musieť skutočne obrátiť na právnika, ale sú to výdavky navyše, ktoré rozhodne nepotešia, teda rada by som vedela, či mám reálne šancu uspieť.

melanta
15. máj 2024

Označila som 2 právnikov, možno k tomu niečo napíšu. 500 eur kľudne môžu byť kapitačné platby za pediatra. Ja rozumiem, že ťa to hnevá, ale tu si proste pochybila ty. Poisťovňa nie je mamička, aby nás vodila za ruku a upozorňovala, že si neplníme nejaké povinnosti. Ale možno označení právnici poradia, ako sa odvolať.

autor
15. máj 2024

@melanta Ďakujem.

draik
16. máj 2024

Niečo tu nesedí . Nie je možné nepoberať plat a zároveň mať zaplatené odvody, keďže tie sa platia zo mzdy. Tak bud skôr problém s existenciou dohody ako takej, teda neodhlasenim z poistenia.

autor
16. máj 2024

@draik Neexistuje niečo, ako minimálne odvody? Vôbec sa v týchto veciach nevyznám. Z poisťovne mám len potvrdené, že do dňa ukončenia dohody je všetko v poriadku. Súčasne som si samozrejme istá v tom, že žiadnu prácu som nevykonala a nedostala plat.