Uvažujeme nad presťahovaním do pohraničia. Budeme mať nárok na zdravotnú starostlivosť?

vivi2023
7. máj 2024

Ahojte 🙂 uvažujeme nad presťahovaním do pohraničia (hauptwohnitz), s manželom stále ostávame pracovať v Bratislave. Zaujímalo by ma, kde budem platiť dane, na čo mám v Rakúsku nárok. Budem mať nárok na zdravotnú starostlivosť v Rakúsku? Prípadne prídavky? Dieťa môže klasicky navštevovať školu v Rakúsku?
Resp.čo nás ako rodinu "míňa" , keďže pracujeme v Bratislave.
Prípadne akékoľvek iné tipy 🙂 .
Veĺmi ďakujem!

tanicka907
7. máj 2024

Ahoj,na zaklade EU formulara Vas mozu vysetrit v AUT, rovnako ako na SVK a poistovne si to medzi sebou vyrovnaju. Treba si skontrolovat podmienky, len tak vas doktor nezoberie.
Zo AUT socialnej poistovne nemate narok na nic, kedze nepracujete v AUT, max nejaky klimabonus z bundeslandu pre vsetkych obyvatelov. Pridavky na deti taktiez ziadne (opat, vstahuje sa to na soc. poistenie), skolu mozu nastevovat v Rakusku, ta ide na pobyt.

stellarstar
7. máj 2024

Na čo chcete mat nárok? Keď pracujete na sk tak aj tam odvádzate dane. Keď chcete žiť v at a mat na niečo nárok tak treba tu pracovať a na sk nechať prácu.

tanicka907
7. máj 2024

Dane sa odvadzaju podla miesta zaujmu, co by vo vasom pripade bolo AUT, avsak iba nulove, kedze by ste nemali AUT prijem, aj ten je automaticky a potom na SVK

vivi2023
autor
7. máj 2024

Ďakujem, mysela som si že to asi tak nebude, ale kadečo popisovali na internete :D .
A moje dieťa bude mať narok na zdrav.starostlivost v AT? Či podobne ako my, len eventuelne akutne ošetrenie? Tak mali by ho vziat do školy a skolky kedze v danom meste žije, ano?

vivi2023
autor
7. máj 2024

A my mame veľmi špecificku pracu, ktoru nemozeme len tak opustiť a robit v zahraničí (žiaľ)

stellarstar
7. máj 2024

@vivi2023 tak musíte ostať na sk 🤷‍♀️

vivi2023
autor
7. máj 2024

@stellarstar to nemusim 🙂 . Preto sa pytam čo sa nas dotyka keď budeme mat trvaly pobyt v pohraniči.

tanicka907
7. máj 2024

@vivi2023 moja, a na zaklade coho by mal zdravotne poistenie v AUT? Teraz ma SVK zdr. poistenie, pretoze si ho po porode nahlasila do slovenskej. Mozes ho poistit v AUT, odhlasit na SVK a platit, automaticky to samozrejme nedostane.
Co sa tyka skoly, ja zijem vo Viedni, dolne rakusko to ma urcite inak, ale plati, ze by dostal najblizsiu skolu pri dome, ale zalezi od volnych miest, rocnika, ovlada nemcinu?

tanicka907
7. máj 2024

@vivi2023 tykalo by sa Vas prepisanie auta na AUT SPZ a mesacna poistka min. 100 eur mesacne😀

stellarstar
7. máj 2024

@vivi2023 problém je ze veľa ludi si myslí že je to také ľahké ze sem prídem a dostanem všetko 👍 trvalým pobytom nič nezískaš

mamina7070
7. máj 2024

zdravotnu nemas narok v rakusku len na zaklade pobytu ale tam kde pracujes mozes mat problem so sanitkou napr a pod ale inak k lekarom na slovensku musis chodit

alessia443
7. máj 2024

Byvanie v Rakusku ma nesporne svoje vyhody, ale clovek musi ratat s vyssimi zivotnymi nakladmi ako na Slovensku, ci uz poistka za auto, koncesionarske, platena druzina, naklady na byvanie, atd... A to uz nehovorim ani o poplatkoch pri kupe nehnutelnosti, ktore su extremne.. Ak clovek nema nadpriemerny plat na Slovensku, tak asi zvysenie kvality zivota v AT velmi nepociti, prave naopak. Co sa tyka zdravotnej starostlivosti, tak lekarov v pohranici nie je vela, tym padom clovek sa nemoze spoliehať na avelku kvalitu, to iz potom radsej ta Bratislava.

tilly
7. máj 2024

Sem sa pripnem. Čo všetko potrebujeme? My uvažujeme, že kúpime pozemok v pohraničí, časom postavíme dom, ale zatiaľ budeme mať prácu a školu v ba.

guiseppinka
7. máj 2024

@tilly potrebujes tak asi 10 az 15% z kupnej sumy na notara, grundbuch a neviem este ake poplatky... to ta bude cakat aj po dokonceni domu... a potrebujes sa tak maximalne prihlasit na gemeinde kvoli pobytu. cisto teoreticky sa tam da polemizovat o prepisovani auta na at znacky, kedze by si bola brana ako pendler. a myslim, ze to je asi tak vsetko na co mas narok a co potrebujes...

guiseppinka
7. máj 2024

@alessia443 teoreticky to auto je take diskutabilne, lebo v podstate su pendleri, kedze pracuju v ba a stred zaujmov je tam...

tundra
7. máj 2024

Tu su priklady pri rôznych sumach.Tak to čumim ako puk,som nevedel,ze rakusko je take drahe...
Nas vysli poplatky pri kupe vo Švajčiarsku do 5000fr.Maklera vyplacal predavajuci,notar isiel na polovicu.Zapis do katastra tusim okolo 1800fr.
https://durchblicker.at/kaufnebenkosten

vevesh
7. máj 2024

@tundra nemecko je este drahsie- dan z nehnutelnosti je 6,5%, notar 1,5-5% podla sumy a ukonov (cim drahsie, tym viac), makler 4% predavajuci, 4% kupujuci, len zapis je lacny- ten vychadza na 1,5% z kupnej zmluvy.

tilly
8. máj 2024

@tundra Španielsko máš 12% daň plus poplatky za notára a 3% realitke

fion22
8. máj 2024

@vivi2023 zavolaj si do svojej zdravotnej poisťovne, ak pracuješ v jednej EÚ krajine a máš trvalý pobyt druhej, budete mať nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť v oboch krajinách. Formulár S1 alebo e106 sa to volá🤗 my tak máme s manželom obaja, a nie na to nemusí platiť dane z príjmu v AT

stellarstar
8. máj 2024

@fion22 ale vy nemáte na sk tp či hej?

fion22
8. máj 2024

@stellarstar nie nemáme, ale pracujeme na SVK a hauptwohnsitz AT, tak isto ako sa autorka pýta

vroni
8. máj 2024

Ja to zhrniem a blbosti vynechám:
S trvalým pobytom na at budete mať nárok na zdravotnú starostlivosť v At aj na Sk (treba žiadať na slovenskej poisťovni).
Nárok na rodinné prídavky (žiadajú sa na daňovom úrade a vyjadrujem vám úprimnú sústrasť, ale nárok máte)
Nárok na umiestnenie dieťaťa v miestne príslušnej škole/skolke
Nárok na dávky v nezamestnanosti v pripade, ze prídete o pracu
Máte povinnosť:
Do mesiaca prihlásiť auto/auta na rakúske značky a platiť z nich poistku a dane (nie, nič diskutabilné tam nie je)
Do 4 mesiacov vybaviť registráciu pobytu (Anmeldebescheinigung)
Zaplatiť poplatky ku kúpe domu (ani srnky netušia aké, od apríla sa mení celý zákon a čo mesiac, to zmena) a prihlásiť sa na odberné miesta vrátane TV
Máte nárok na príspevky, viazané na trvalý pobyt (ako Klimabonus alebo Energieschein), ale nemáte nárok na akékoľvek sociálne dávky viazané na sociálne/zdravotne poistenie (mimo poistenia v nezamestnanosti, ale tam ide tiež len o prenos a nie o rakúsku dávku)

vivi2023
autor
8. máj 2024

@vroni ďakujem Vam!. Vecne, jasne.
A čo sa týka tych pridavkov - preco uprimnu sustrasť - natahovačky? Narovinu, nejdeme a ani nepotrebujeme vycuciavat socialny system, len sa pýtam na čo by sme eventuelne mali nárok.
- taktiež, ak sa rozhodnem napr. že dieťa chcem dať napr na gympel mimo ten "najbližší" , má rovnake "práva" vramci vyberu škôl ako rakúski spolužiaci, kt.rodičia pracujú v AT?

vroni
8. máj 2024

@vivi2023, daňový úrad v Brucku je inštitúcia sama o sebe a majú na slovákov prudkú alergiu (pretože väčšina tam práve ten sociálny systém vyciciavat prišla). Preto úprimnú sústrasť. Väčšinou im vybavenie žiadosti trvá maximálny možný čas a pýtajú doklady od výmyslu sveta. Doklady od prepísaného autá sú úplne bežne. Faktúry za elektrinu,sobášny list či rodné listy rodičov patria do ich sortimentu nezmyslov. Nie vzdy ale väčšinou.
Gympel si vyberáš. Na viedensky musí dieta robit prijímačky, vrámci dolného Rakúska nie (ale musí mať známky na gympel). Podmienky sú pre všetkých rovnaké, čiže mimoraluske dieťa nemá ani žiadne výhody ani úľavy.

andymatko
Dnes o 09:03

@vroni v Brucku su exoti. Ja som si vybavovala “Daueraufenthalts” a chceli odo mna vsetky komplet vyplatne pasky za poslednych 5 rokov, cize vsetkych 60. Ked som im to dala, takm mi nejake 3 chybali a normalne cakali este aj na tie 3 zvysne 😉

vroni
Dnes o 09:07

@andymatko, áno, bežne majú takéto maniere. Už ich párkrát riešila aj ombudsmanka...a nič. Veselo pokračujú bezo zmeny....

vivi2023
autor
Dnes o 17:15

@andymatko bizar 😅😅