Francúzske zemiaky

19. jan 2023

Zeny prosim vas, ked idem robit francuzske zemiaky ale xo surovych krumpiel, nejdem ich dopredu varit,tak normalne di to naukladam do pekaca vsetko, prikryjem a potom co?

Na kolko ° to mam piect a ako dlho?

A ked tam potom dam sj zo xmotany a vajicka zalievku, tu mam dat lred koncom ci hned?

Dakujem krasne.

pribinak
19. jan 2023

Smotanu a vajcia das až potom keď sú zemiaky makke
Ja peciem cca 60-80 minút a skúsim vidličkou či sú makke. Veľa závisí od druhu zemiakov a akú máš trúbu na pečenie.
Peciem tak cca 200 C

syslik81
19. jan 2023

ja naukladam zemiaky vajko na tvrdo klobasku ... nokorenim osolim troska oleja a zalejem smotanou zakryjem a na cca 190 asi 40min. skusim vydlickou ci su makke a ak ano odokryjem a necham zapiect zvrchu ,,, ako dlho to si odskusas na zemiakkoch ci su alebo niesu makke

bessie12
19. jan 2023

ja robim tak, ze zemiaky si nakrajam na platky, pridam sol, peper, rascu a mletu papriku, premiesam a cast zemiakov si ulozim na pekac. Klobasu si nakrajam kolieska, pridam slaninu ak mam doma, cibulu na polkolieska a osmazim. Tuto zmes rozlozim na zemiaky, prikryjem druhou castou zemiakov, zakryjem alobalom a dam piect do vyhriatej rury na 200 stupnov priblizne hodinu. Ak su zemiaky makke, tak pridam vajicka rozmiesane v mlieku a dam to zapiect do rury na 15 minut cca. Nakoniec potriem kyslou smotanou a dam spat do rury na par minut. Je to recept od mojej maminy. Vcera som akurat robila francuzske zemiaky.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
79viktoria79
19. jan 2023

@kittykat22 ja tiez robim z uvarených,aj ked mudim supat zemiaky,je to potom rýchlejšie,a nam chutia tak viac, sú šťavnaté

petronellla87
19. jan 2023

Robim ako @syslik81 ale ked su makke a dam ich zapiect posypem ich este syrom

zobaka
19. jan 2023

ja davam vzdy predtym varit inak su o nicom, aj tak brblacka, vzdy sa dlho pecu

h2
19. jan 2023

Ja robievam zo surových zemiakov. Dám vrstvu zemiakov, potom vajíčka na tvrdo, zase zemiaky, potom nejakú údeninu. Na to zase zemiaky a hneď zalievam zmesou vajec a smotany, zakryjem a dám piecť na 180 stupňov minimálne na hodinu. Potom, ak sú už mäkké, odkryjem, na vrch dám trochu masla a pečiem odokryté ešte cca 20 minút.

luccija
19. jan 2023

@zobaka ale uvarené dopredu už nemajú takú chuť tiež som to voľakedy tak robila..
Dávam všetko hneď zalejem zemiaky smotanou na varenie plus všetky prísady a zakryť robím na 180

oli18
19. jan 2023

Vzdy vsetko chutnaj a skusaj. Ci je to uvarene, ci upecene, ci ochutene. Podla toho dalej postupuj. Ja okrem kolaca nic nerobim podla hodin. Niekedy ani ten nie. Ved na trube je okienko, tak vidim.

zobaka
19. jan 2023

@luccija neviem, mne chutia viac, ked sa predtym uvaria, neviem ich zbavit akejsi surovosti, inak je o jedno mojich najoblubenejsich jedal, keby sa tak dlho nepripravovali, prikryvas to klasikym vrchnakom zo skla, co je k mise?

autor
19. jan 2023

@79viktoria79 no ja ich tiez supem aj ked ich dam do rury surove

rude_baby
19. jan 2023

Ja nastrúham zemiaky na tenke plátky, prekladám ich vajcom a opečenou klobásou. Zalievam ich hneď zmesou kyslej smotany, šľahačky a vajca. Keď sú mäkké, zapeciem so syrom pod grilom. Fakt nemám pocit, ze by boli suché 🤷‍♀️

luccija
19. jan 2023

@zobaka áno, vrchom jenskej misy a potom opeciem

saxana000
19. jan 2023

Zo surovych musis krajat na tensie kolieska a pocitaj ze pustia viac stavy do pekaca inac od zaciatku vsetko spolu do janskej misy a piect tak 1/2 hodiny ono sa to vlastne udusi pod pokrievkou.alebo to pec hodinku zakryte a potom otvor voda sa odpari a zemiacky budu zhora chrumkave...
Ale sto krat chutnejsie su z dopredu uvarenych tak robila moja mamina aj moja babka a uz aj ja len tak robim..

katica06
19. jan 2023

@h2 tiež som robila tak.
Odkedy dcéra a mm nemôžu červené mäso a údeniny, robievam iný recept s kuracinou, sa až pobijú o posledné sústo.

danulicek
19. jan 2023

ja robím tiež zo surových a sú veľmi šťavnaté, moja mamina z varených a sú suché. robievam tento recept a sú fantastické: https://www.mimibazar.sk/recept/6315/stavnate-a... - zálievku dávam hneď, pečiem hodinu cca na 180 st. Na koniec dávam syr.

milos1311
17. feb 2023

@bessie12 ako potrieš kyslou smotanou prosim???a kolko vajec do mlieka?

bessie12
17. feb 2023

@milos1311 rozotieram to lyzicou a pouzivam vzdy 2 kysle smotany. A kolko vajec ?? Zalezi od poctu stravnikov a od toho sa odvija kolko zemiakov a ostatnych surovin pouzijes. Ale minimalne 2 vajicka na cca 200-250 ml mlieka.