Ako to je so živnostníčkami na materskej dovolenke?

17. máj 2021

Ahojte, nájde sa tu niekto, kto sa vyzná v zákone o sociálnom poistení? Vie mi niekto objasniť, ako to v skutočnosti je so ženami-živnostníčkami na MD a RD? Mala som istú predstavu, ale kamoška-účtovníčka ma totálne zneistila. Ide o to, že som SZČO, aktuálne mám prerušenú živnosť do začiatku júna a som druhý týždeň na materskej dovolenke. Dočítala som sa, že ak žena-živnostníčka dosahuje príjem zo živnosti počas materskej dovolenky, nemusí platiť odvody do SP, odvádza ich za ňu štát a to, či dosahuje nejaké príjmy zo živnosti, Sociálna poisťovňa nesleduje. Až pri nástupe na rodičovskú dovolenku odvody buď začne platiť, alebo doručí Sociálnej poisťovni čestné prehlásenie, že zo živnosti nedosahuje príjmy a odvody bude naďalej za ňu platiť štát. Bola som teda v tom, že si živnosť môžem pokojne obnoviť a ten polrok, kým som na materskej, si môžem občas trošku privyrobiť. A po nástupe na RD zašlem do SP do čestné prehlásenie a prestanem vykonávať činnosti v rámci živnosti. Kamarátka ma však presviedča, že akonáhle si živnosť obnovím, budem si odvody musieť začať opäť platiť sama. Ako to teda naozaj je? Veľké ďakujem za každú radu.

loginexistuje
17. máj 2021

ak budes mat prijem pocas poberania materského a si SZCO tak treba platit zdravotne poistenie alebo pocitat ze potom doplatis podla prijmu
do sociálnej nie tam pocas materskej plati stat ... pocas RD toto uz neplati

zalka
17. máj 2021

Na takú situáciu sa treba pozrieť komplexnejšie.
Otázky :
kedy bola pozastavená živnosť?
príjem - tržby zo živnosti v roku 2020 boli v akej výške?

autor
17. máj 2021

@zalka Živnosť pozastavená od marca do polovice júna (zatiaľ), do termínu pozastavenia živnosti príjmy cca vo výške 4000 Eur. Odo dňa pozastavenia živnosti status zamestnanca = odvody platené zamestnávateľom až do nástupu na MD. Prvoradá je teda otázka, ako nestratiť pozíciu poistenca štátu, keďže prípadné príjmy zo živnosti popri malom dieťati nepredpokladám v nejakej vysokej sume.
PS: ďakujem za ochotu pomôcť

zalka
18. máj 2021

Príjem za rok 2020 zo živnosti ti nezakladá povinnosť platiť poistenie do SP.
Čiže ak sa ti obnoví živnosť, a ty budeš pracovať čo môžeš a podala si daňové v termíne do 31.3.2021, tak počas MD odvody neplatíš do SP ani ZP.
Čiže obnovenie živnosti 1.6.2021 do 30.6.2021 neplatíš odvody do SP ani ZP lebo si na MD.
A od 1.7.2021 už nebudeš platiť odvody do SP skrz nie materskej ale nizkeho príjmu za rok 2020 tj. zaniklo povinné poistenie.
Takže ak budeš pracovať a napr. 15.11. ti skončí MD a začne RD ... a budeš pracovať ďalej, tak žiadne odvody do SP platiť nebudeš. A čo sa týka odvodov do ZP tak tam môžeš mať nulové preddavky ak požiadaš v ZP ( niekedy tak fungovalo ) a potom zaplatíš nedoplatok po RZZP zo skutočných príjmov.
Tj. napr. potom tvoje preddavky počas RD môžu zo živnosti byť vo výške napr. 10-15 eur, záleží od príjmov zo živnosti.
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne.

autor
18. máj 2021

@zalka Ahoj, napísala si to zrozumiteľne, len ja som si zle prečítala Tvoju otázku - za rok 2020 som prekročila hranicu pre platenie odvodov, povinnosť platiť odvody do SP mi teda vznikla (nebyť prerušenia živnosti aj by trvala) a do okamihu prerušenia živnosti som platila povinné preddavky v minimálnej výške. Príjem 4000 Eur bol dosiahnutý za prvé mesiace roku 2021, od januára až do prerušenia živnosti.

zalka
18. máj 2021

aha .. tak to potom neplatí .. ak by si bola na RD .. a chcela pracovať tak potom odvody do SP by si platila ...
ale živnosť nemusíš ukončovať, ako si napísala stačí prehlásenie a nepodnikať.

A ak príjem za rok 2021 bude nižší ako hranica pre povinné odvody tak potom môžeš zase začať pracovať a faktúrovať od 1.7.2022 napr.

autor
18. máj 2021

@zalka Ďakujem veľmi pekne za rady. Len pre uistenie - ak by som teraz v júni obnovila živnosť a počas MD vystavila niekoľko faktúr, doplatím iba zdravotné odvody v rámci ročného zúčtovania - vypočítané z reálneho zárobku? Sociálne odvody mi dodatočne nevyrúbia po podaní daňového priznania za rok 2021, ostanem poistencom štátu pre účely dôchodkového poistenia?

zalka
18. máj 2021

áno presne tak ...

seffka
5. jún 2021

Ahojte, prosím, potrebujem poradiť, som szco krátko. V máji som začala po RD a ešte som si nestihla nájsť účtovníčku. A už prvý problém. Musela som službu riešiť dodavatelsky. Klasicka objednávka, dohodnutá suma a termín. Už počas práce boli s pani, ktorá službu dodávala problém a teraz mi poslala FA a vyšlo na povrch, že má živnosť v ČR a pozastavenu - keďže s ňou boli problémy, tak som si ju preklepla a nevyplatila FA hneď... Viem, že nemôže fakturovat, ale ako sa mám ja zachovať? Takáto faktúra z pozastavenej živnosti mi môže robiť v účtovníctve problém, či problém môže mať len ona? Môžem tú FA prijať? Ďakujem