Nástup na rodičovskú dovolenku u otca

smartuska
6. jún 2022

Môj manžel by chcel nastúpiť na rodičovskú dovolenku a teda poberať materský prispevok. Predlozil ziadost zo sociálnej poisťovne zamestnávateľovi mesiac a pol vopred a zamestnávateľ ju ďalej zaslal do sociálnej poisťovne. Teraz čaká na potvrdenie zo SC či mu ju schvália. Problém je, že už o 2 týždne nastupuje na RD a stále nemá nič v rukach. Nárok materské má. Ja nastupujem 2 dni pred ním na novú matersku a teda ešte stále poberám rodičovský príspevok na staršie dieťa.
Ziadost o novu materskú na sociálnej poisťovni som tiež už zaspala mesiac vopred. Na úrade práce mi ale nechcú pozastaviť rodicovaky príspevok, pokiaľ nebudem mať vyjadrenie zo sociálnej poistovne, že mám nový nárok na materské. Cize sme v situácii, že manžel by už mal nastupit na MD a nemá žiadne potvrdenie v rukach. Stalo sa vám niečo podobné? Nastúpil manžel napriek tomu na MD bez akéhokoľvek potvrdenia?

domka222
6. jún 2022

Jemine, pletieš jedno cez druhé. Muž nastupuje na materskú, nie rodičovskú. To by ste nemohli poberať naraz. Čo tak si zavolať do sociálnej a opýtať sa priamo pracovníčky ako to máte riešiť?

petamich
6. jún 2022

90% zien nastupilo na matersku dovolenku a nemalo nic v rukach 🤷‍♀️ ved, ked raz ma manzel narok (a to snad vie, ci ma alebo nema), tak by to nemal byt problem a ked si nie ste isti, zavolajte do Socialnej poistovne

mne prislo rozhodnutie neskor ako peniaze

draik
6. jún 2022

@smartuska
Nástup na RD s materským nikto neschvaľuje, SP iba vydáva rozhodnutie o priznaní materského. Čiže na RD byť môže aj bez bez dávky. SP má 60 dní na rozhodnutie o jej priznaní.

@domka222
Len či to nepletiete Vy...ako môže muž nastúpiť na materskú dovolenku? Už len logicky a gramaticky to nesedí.

sonka_miro
6. jún 2022

@smartuska ziadost o MD sa moze podat max tyzden dva pred nastupom, nakolko sa moze hocico stat. To znamena ze v aprili je potvrdene ze bol manzel posledny krat v praci v juni a socialna to neakceptuje nakolko sa medzitym mohlo hocico stat. ( Momentalne riesime uplne to iste no mam.znamu na socialnej a ta nam to vybavuje, manzel.na MD so starsou nastupuje 20.6 a ziadost jej ma dat potvrdenu az 13.6). Urcite by som si zavolala na socialnu.

domka222
6. jún 2022

@draik ako? Veľmi jednoducho. Muž môže tak isto nastúpiť na materskú ako žena. Treba si trošku naštudovať

draik
6. jún 2022

@domka222
Nepochybne mi teda budete vedieť uviesť ustanovenie zákona, podľa ktorého otec dieťaťa nastupuje na materskú dovolenku.
Rád sa nechám poučiť predtým, než si dovolím poučiť ja Vás, aby ste už nešírili bludy. Otec dieťaťa vždy nastupuje na rodičovskú dovolenku, aj keď poberá materské.

domka222
6. jún 2022

@draik ja sa nechám rada poučiť. Prečo, keď muž nastupuje teda na rodičovskú, je mu vyplácaná materská zo sociálnej poisťovne a nie rodičovský z úpsvr?

smartuska
autor
6. jún 2022

@domka222 nepletiem. On nastupuje na rodičovskú dovolenku a bude poberat materský prispevok. Tak je to definovane v zakone, aj keď ľudovo sa to nazýva materska dovolenka aj u chlapa ;)

draik
6. jún 2022

@domka222
Už v prvom príspevku som Vám uviedol, že označenie materská dovolenka je logický nezmysel, keď otec priamo s materstvom akosi nemá nič spoločné. Materská u matky/rodičovská dovolenka u otca zároveň nemá nič spoločné s tým, či rodič poberá alebo nepoberá materské.

manusik
10. dec 2022

Mozem sa opytat manzel nastupuje na MD 12.12 avsak posledny den prace mal 9.12 potom bol vikend 10-11.12 co s tymi dvoma dnami? Nebude tam mat nejake vzduchoprazno? Alebo mame posunut nastup na 10.12? Vie mi niekto poradit?