Ako byť eko s plienkami pre novorodenca?

andrejkap123
6. máj 2024

Vyvarat/prat okakane latkove plienky nechcem. Budem mat co robit s novorodencom ako prvorodicka.

Chcem sa ale opytat ake su momentalne moznosti byt viacej eko v pripade plienok, ale zaroven mat aj pohodlie? Da sa to vobec? Nerada by som znecistovala prostredie plastovymi zncistenymi plienkami.

Máte nejake tipy okrem prania ? 😅 ☺️

hortenziaj
6. máj 2024

@andrejkap123 vyvarat ni nebudeš musieť, ak máš normálnu pracku, ta ti to vyperie na 60-90° a to je v pohode. Vieš si zohnať tie gatky a výplne, to ma ako pampersky kvázi, len peries. Ja som to kúpila tu a bazariku lacnejšie.

anavixy
6. máj 2024

Tak uz len bezplienkova komunikacna metoda (BKM) ti zostava asi, pokial nechces ani prat plienky ani pouzivat jednorazove. 🤔

beata_k
6. máj 2024

@andrejkap123 Existuju aj take, co sa rozlozia pomerne rychlo. Bez plastov. Google isto viac poradi.

andrejkap123
autor
6. máj 2024

@anavixy kludne som za dobre eko jednorazove

andrejkap123
autor
6. máj 2024

@beata_k hej cakala som ale aj nejake odporucania od skusenych ze napr táto znacka je super a taak 🙂

andrejkap123
autor
6. máj 2024

@hortenziaj skusim popozerat. Ale to kym operiem tak to bude asi smrdiet ci? Neviem si predstavit kde by som to skladovala. Alebo sa to perie kazdy den? Ako to robia zeny?

beata_k
6. máj 2024

@andrejkap123 To tazko tak. Aj klasicke plienky nesadnu kazdemu babatku. Jedna neda dopustit na Pampers a druhej sa z Pamers dieta vyhadzalo. Musis len skusat cena/vykon a co mu sadne.

minenkak
6. máj 2024

@andrejkap123 vo vrecku ktoré sa vo vode rozpustí,len to drbnes do práčky

pinkgirl
6. máj 2024

@andrejkap123 na trhu je viac značiek látkovych plienok. Už to nie je o tom, že perieš celý obsah plienky. Do plienky sa dáva separačná vložka, ktorá zachytí tuhý obsah. Perieš potom len bavlnenú plienku, ktorá je z viacerých vrstiev. Avšak treba mať dostatočnú zásobu plienok, aby si ich stíhala mať vypraté a vysušené. Pozri napríklad štartovací balíček Bambino Mio. Kľudne aj z druhej ruky.

simonettav
6. máj 2024

@andrejkap123 Ja používam Kolorky

petamich
6. máj 2024

treba vybrat tie lahsie rozlozitelne napr. Bamboo Nature ale je ich viac na trhu

taktotedanie
6. máj 2024

Ja sice kupujem obyc pampers ale snazim sa inde to trosku vykompenzovat, ziadne vlhcene utierky, ziadne zbytocnosti, co mozem tak poziciam / kupim od znamych, minimum veci ziadne prehnane garderoby, radsej pustim castejsie pracku, separujem v domacnosti fakt co sa da, potom uz ked aj pouzijem tu plienku tak ma to trapi menej :D

euka210
6. máj 2024

@andrejkap123 ved nemusis hned od prichodu domov latkovat. Ja som si asi 2t citala a sondovala o latkovych plienkach pocas prveho tehu a vybrala take, co sa mi pacili...ale to bolo pred 13r...teraz su uz aj ine znacky. Prve tyzdne jednorazovky a ked uz sme si na maleho zvykli, tak som presla na latkove...ziadne vyvaranie, peru sa na 60C. A su aj separacne vlozky, ale tie pri dojcenej prazenici nezaberu, ked to bude vsaaade. Neskor je to dobra vec. Moj dostal exem z jednorazoviek, tak to prechod na latkove urychlil.
Treba si nacitat starsie temy, niekedy bolo toho kopec.
Mala som vedro na plienky a prala ich 3x za tyden...takze tie 2dni v tom vedre vydrzia. Okakanu som hned preprala v rukach od hrubej spiny, moc novorodencov ani babatiek nesmrdi, takze toho smradu sa bat nemusis.
Ja som pouzivala vrchne pull a do toho naskladane stvorcove plienky...alebo som sa naucila zo stvorcov novorodenecky sklad a ten malokedy pretiekol. Plienok je kopec typu...nohavickove, AIO, kapsove, bambusove, stvorce...treba si vybrat, aky typ sa ti paci. Odlatkovala som 3 deti, takze to ide.
Najvacsi problem bolo susenie plienok v byte v zime.
A ako pisu, vlhcene utierky su hnus, to len na cesty, doma sup pod vodu v umyvadle, ked uz vedeli stat, tak vo vani.

egonsk
6. máj 2024

@andrejkap123 no mozno ked uvidis a ucitis tu naloz v plienke, tak ta razom prejdu myslienky na ekologiu a s radostou ich zabalis aj do sacku igelitoveho a rychlo budes pratat na miesto mimo dosah nosu 😁😉

mima1608
6. máj 2024

Tiež pre dcéru používam Kolorky (na striedačku s inými). Možno kukni po tých. Aj keď sú teda trošku drahšie oproti iným, ale tak za Eko nálepku si treba zrejme priplatiť 🤭

vso10
6. máj 2024
https://www.youtube.com/watch?v=uDAPSHDbJB4


Tu máš úvod do látkovych plienok, môžeš si pozrieť a uvidíš, či Ťa to zaujme. Taktiež odporúčame pozrieť o bezplienkovani 🙂
Látkové plienky sa už dávno nevyvaraju, hodis každé 2-3 dni do pracky. Existuje aj eko dezinfekcia na pranie a šetrne pracie gély.

euka210
6. máj 2024

@egonsk napisal chlap, ktory ktovie ci vobec videl kakanicu maleho dietata, ktora vobec tak nesmrdi ako ta Tvoja 🙂

mima1608
6. máj 2024

@euka210 kakanica nesmrdi, kým je dieťa len na mlieku. Ale teda, s prvými prikrmami sú to občas iné pecky 😁

majlo1234
6. máj 2024

@mima1608 tak tak, a mna latkovanie teda preslo este skor ako som zacala😂 a vobec to nebolo smradom, ale skor tou predstavou, co to vsetko obnasa pri decku, ktore do desiatich plienok denne sralo😂 ale rovnako, ako bolo spomenute, nepouzivala som ziadne vlhcene, ziadne jednorazove podlozky, ja nwpouzivam vlozky ani tampony…kazda si vyberame svoje boje😂

zuzudrnda
6. máj 2024

Bezplienkova metóda. A látkovanie. Zvládla som to pri jednom aj 2 deťoch. Boli sme s nimi aj na dovolenke. Dá sa to. Dnešné látkové plienky v tvare jednoraziek sú mimo prania úplne pohodlné na manipuláciu. Pre mňa bola samozrejme motivácia doslova neza.rat krajinu svojim deťom plienkami už od ich narodenia.

egonsk
6. máj 2024

@euka210 prepac, moji chlapci nepili vonavku a nejedli len banany, takze za tu vonu by sa nehanbila ani biologicka zbran. To, ze ty nemas tak citlivy cuch ako ja je prirodzene, kazdy ho ma iny. A predstav si, prebalovak som obcas aj ja - ale ano, keby si videla ako ma dokazal ten smrad napinat, bala by si sa, ze dieta dostane nechcenu sprchu ako pridavok ku svojej torte 😁😅

anjelicek26
6. máj 2024

Mne latkovky prijdu brutal neekologicke, prebalujes omnoho castejsie, pranie pitnou vodou, pouzivas prasok, inak to ciste proste nebude, peries na vysoku teplotu - vysoka spotreba energie a pokial nemas solarne panely na streche, o nejakom eko proste hovorit nemozeme... o tom, ze to niekde skladujes "2-3" dni, ze na vylete trepes zo sebou plienky, z dovolenky to iste, kolko casu pri tom stravis, no vypinalo by ma... robime pre prirodu co sa da, ale na zadku ma nas maly pampersku... urobim svetu sluzbu, ked ho v 1,5 roku odplienkujem, ako jeho surodencov...

bubuzu
7. máj 2024

Ja používam klasické látkové ako ešte naše mami. Dobre sa peru a hlavne sú rýchlo suché. Mám aj baby Lucy také už ušité nohavickove, ale tie proste schnú pomaly, takže by som ich musela mať veľa, plus stále obsadený sušiak. Zo začiatku, keď sme si ešte na seba zvykali, som používala jednorazové z DM. Tie používam aj teraz na noc, plus ak niekam ideme. A doma látkové. Použité mám v osobitnom otvorenom koši plastovom a cítiť len ak je veľmi ocikana plienka aj to len chvíľku. Mám to normálne v kúpeľni. Mám asi 30-40 plienok, periem raz za tri -styri dní.Pohoda.

bubuzu
7. máj 2024

@anjelicek26 a vieš koľko vody a chemikálií na bielenie spotrebuje jednorazová plienka. To sa fakt nedá porovnať.

kiki68
7. máj 2024

Ja som mala eco by naty, z 85% kompostovatelne, su bez plastov. Bola som s nimi velmi spokojna.

zuzudrnda
7. máj 2024

@anjelicek26 toto by som netvrdila..aj keď skvelé,že v 1,5r odplienkujes. Koľko je takých? Aj na výrobu jednorazoviek sa míňajú kvantá pitnej vody. Rata sa s 1t odpadu v priemere na plienkove obdobie dieťaťa, použité končia na skládke vo väčšina prípadov alebo v spaľovni. Rozklad desiatky rokov a viac. Plus použitý a spracovaný materiál na výrobu so súvisiacimi emisiami, aj pri spaľovaní.
Tu je to celkom pekne rozobraté aj s inými súvislosťami https://www.zemito.sk/blog/ake-plienky-su-pre-d...

anjelicek26
7. máj 2024

@zuzudrnda tak tu v nemecku skladky neexistuju, proste sa to spaluje. Toto bolo rozratavane x-krat, vyjde to spotrebou vody, odpadovej vody, energii takmer identicky (vzdy zavisi, ako velmo pro-latkovo je orientovany web), ale pridam moj cas, skladovanie, ten smrad, omnoho castejsie prebalovanie v noci, nie dakujem...ale ved mamicka uvidi, ja mam doma prakticky novorodenca 8 tyzdnoveho a teda som rada, ze to nemusim... navyse by ziadne oblecenie cez to neobliekol poriadne... uz na to nie su tie strihy stavane.

zuzudrnda
7. máj 2024

@anjelicek26 jasné, len na Slovensku sa väčšina odpadov skladkuje, spaľovne sú dve, žiť pri nich by som nechcela. Tiež som kedysi čítala štúdiu, vtedy vyšla v prospech látkoviek.
Je to však najmä o motivácii maminy. Mne to problém pri deťoch nerobilo a pri najmenšej nerobí a to nevravím,že som nikdy jednorazku nepoužila. Len som opatrná v jednoznačných odporúčaniach jednoraziek,lebo eko nie sú a na to sa autorka pýtala. Vseobecne v tomto je ideál bezplienkova metóda,čisto k otázke.

bubuzu
7. máj 2024

Ja len pridám, že jedna vec je predstava a druhá realita. Čiže by som sa na latkovanie pýtala ľudí, ktorí to robia a nie tých, čo si to len nejako predstavujú. Keď k nám vôjdeš do kúpeľne, tak žiadne plienky cítiť nie je a to tam sú bežne tri dni. A nepoužívam žiadne osviežovače vzduchu, nič. Smrad je, ak by si ich skladovala zatvorené. Niekto tu písal o spotrebe vody, nám sa už roky drží na rovnakom čísle, buď chodím do práce a periem svoje veci, alebo som doma s dieťaťom a operiem plienky. Nezdvihol sa nám účet ani za vodu, ani za elektrinu kvôli tomu. Robota je pre mňa len raz za štyri dni dať prať jednu práčku, vyvesat a poskladať. Úplne bez problémov.