Kolegyňa ma šikanuje

10. jan 2023

Konečne som si našla prácu, po ktorej som túžila. Po rokoch práce vo fabrikách a v skladoch som strašne šťastná. Hneď prvý deň v práci som bola v šoku. Mojou kolegyňou je moja bývalá spolužiačka zo ZŠ, ktorá má celý 6, 7 a 8 ročník šikanovala. Šikanovala aj ďalšiu spolužiačku, ktorá kvôli nej začala chodiť za školu.
Teraz je mojou kolegyňou a mám pocit, že som sa zase vrátila na základnú školu. Správa sa totiž ku mne úplne rovnako. Zas mi ubližuje, ohovára, keď idem okolo nej a je s inou kolegyňou, tak sa začnú smiať. Niekedy naschvál niečo nahlas povie, tak, že naráža na mňa.
Som zase znechutená a chodím do práce s boľavým bruchom.
Čo mám urobiť? Ísť za vedením?

viestta
10. jan 2023

Hadam od ZS si uz dospela a vies sa aktivne branit aj sama. Kazdy si k tebe dovoli len tolko, kolko mu dovolis ty. Takze pekne krasne otvor usta a ukaz jej kde je sever. Nikto iny to za teba nespravi. Ani vedenie.
A sikana vyzera inac ako ohovaranie. Ako konkretne ti ublizuje?

autor
10. jan 2023

@viestta Ohováranie nie je šikana? Samozrejme, že je.

autor
10. jan 2023

Ale pravdu máš, treba otvoriť ústa. Mám z nej taký strach, nechápem to.

viestta
10. jan 2023

Nie, ohovaranie nie je sikana.

autor
10. jan 2023

@viestta Áno, aj ohováranie je druh šikany.

vamajka
10. jan 2023

Uz nemas 12r. a normalne sa bran, ked prejdu okolo teba so smiechom zasmej sa aj ty a este sa aj spytaj co je take smiesne, ze aj ty sa chces zasmiat. Priprav si niaku ustipacnu poznamku na adresu a spoluziacky a s usmevom v tej spravnej chvili jej ju splechni do tvare a pod. Ved uz ste dospele

kliatana
10. jan 2023

presne tak, je to sikana a takisto to vie cloveku ublizit a riadne zamavat s jeho psychikou. ste ale dospele predsa, treba sa branit, uz nie si na zakladnej skole. nesla by som sa asi zalovat sefovi ako mala, ale podla mna aj nezhody na pracovisku by sa mali riesit.

viestta
10. jan 2023

nemusime sa tu natahovat o termin. Tvoj problem to nevyriesi. Tvoj problem si musis vyriesit sama, priamo s kolegynou a pred svedkami jej povedat, co si o tom myslis, a ze si to nezelas. Alwbo stiahni chvost a drz ako hluchy dvere.

mimi2018
10. jan 2023

Je to smutné ale budeš musieť kvôli nej znova zmeniť prácu. Jedine co môžeš spraviť ak tam chces zostat, aby si mala kľudný život v práci tak sa s nou musis skamaratit aj keď to nebude pre teba ľahké. Zo začiatku to bude možno z tvojej strany falosne no neskôr naozaj môžete byť kamošky. Nič iné ti nezostáva. A neboj sa máloktoré priatelstva sú zivote úprimne a takýto je život že musíš sa stale na niečo hrat keď chceš mať pokoj v duši.

ankare
10. jan 2023

Podľa mňa to nie je náhoda, že si opäť s ňou v kolektíve. Osud Ti to tak zariadil, aby si to tentokrát zvladla a spracovala to.
Nezlakni sa jej a nezdupkaj. Ak si sama nevieš s tým rady, porad sa s niekym, pokojne aj so psychológom. Spravnym reagovanim dosiahnes buď to,že Ti dá pokoj, alebo ona odíde.
Vyuzi sancu, ktorú teraz máš. Kvôli sebe.
Držím palce!

autor
10. jan 2023

@vamajka Už sme dospelé, preto s v šoku, že ona je stále taká istá. Ale aj ja, keďže ma to rozhodí.

autor
10. jan 2023

@ankare Aj ja si to myslím, nie je to náhoda. Určite to má dôvod a tým dôvodom je asi to, aby s sa konečne naučila čeliť takýmto situáciám a nie utekať.

monuska112
10. jan 2023

@viestta viesta sikana ma vela podôb, v zaklade je to snaha vyclenit niekoho z kolektivu. a to sa robi aj ohovaranim, posmeskami. takyto cloevek sa citi naozaj velmi zle...

autorka boj proti sikane je zdlhavy. v zaklade ona to robi preto, lebo to robit moze a ostatni s nou suhlasia (v jej hlave) pravdepodobne ju nikto nezastavi, nikto nevyjadri nesuhlas, co sa v jej hlave ozyva ako suhlas. dokonca zmanipulovala dalsiu asi nie velmi inteligentnu koleginu, ked jej nevadi sa na tom podielat.
boj proti sikane zahrna niekolke pravidla:
1 nulova tolerancia - ak postrehnes nejake posmesky ohovaracky, razne proti tomu zakroc. - taketo spravanie si vyprosim a ides to riesit - nie nabuduce to budem riesit s vedenim, riesis to teraz.
2. sikana je o pocite moci nedaj im to! nech sa deje cokolvek, teba sa to netyka. v tebe to emocie nevyvolava. ujasni si v hlave ze to nieje chyba v tebe ale v nich, ze sa to moze stat kazdemu, no oni obet nasli v tebe oni su zodpovedne za to ako primitivne sa spravaju, nie ty ani nic suviasiace s tvojou osobou. ak budu provokovat pouzivaj komunikaciu Grey rock - ano, nie, uz som sa k tomu vyjadrila a stale to plati - nevysvetlujes, neobhajujes sa, tvoje slovo bolo povedane a zariadis sa podla toho za viac neberies zodpovednost.
3. dennik - pis si uplne vsetko co sa stalo kto bol zucastneny, datum cas neskor to pouzijes mozno este vyssie ak sa nic nezmeni.
4. ak vidis ich sikanovat aj dalsiu koleginu, nenechavaj ju v tom samu. agresorovi treba razne povedat nie! poukaz na negativitu jeho spravania - vzdy spravania, nie osoby.

a sikana sa tyka aj dospelych ludi stale je to o tej moci, a kazdy normalny ma sok v ociach ked sa to stane, nevadi od teraz ho uz nemas, proste to musis uhrat ak sa neda sustred sa na ostatne body. drzim palce kludne sa pytaj

simona92101
10. jan 2023

Tak jej povedz pred vsetkymi,ze sa stale sprava rovnako ako na zakladnej skole, a ci jej nieje trapne,ze dospela zena este stale nema rozum a nevie sa chovat.a ak s tym neprestane,nahlasis to ako mobing na pracovisku

ankare
10. jan 2023

Presne tak. Si obdivuhodna,že si sa nezľakla. Už nie si to malé dievčatko,ktoré sa nevedelo brániť. Verím,že to dáš. Kvôli sebe! 💪

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
10. jan 2023

@monuska112 Mňa by zaujímali také praktické veci, ako nabudúce reagovať, keď sa začne smiať alebo nahlas povie niečo, čo bude smerovať na mňa. A teda či to riešiť alebo neriešiť s vedením?

klaridka
10. jan 2023

...ľahko sa nám radí, keď nie sme slabé povahy... prajem Ti, aby si sama v sebe pocítila silu vzoprieť sa správaniu, ktoré Ti ubližuje a pochopila, že osoba, ktorá sa takto povrchne správa, je v skutočnosti žena s veľmi malinkým sebavedomím a bez ega... obyčajné chúďa, ktoré má zrejme ťažký život samo so sebou a takto si lieči komplexy....
budem na Teba myslieť ❤

dominikamacakova
10. jan 2023

Mňa tiež kolegyňa šikanovala, lebo som bola nová, ona si myslela, že vie všetko najlepšie. Chcela ma vyštvať, ale nakoniec som ju začala šikanovať ja a aj odišla 😅 Dala som sa dokopy s druhou kolegyňou, ktorá ju nemusela... Musíš byť len väčšia sviňa ako tá druhá. A nie, nevyžívam sa v intrigách, ale niekdy sa inak nedá.

liusa82
10. jan 2023

taká stará koza a ešte s tým neprestala? no od zš vela rozumu teda nepobrala.A aj mňa to hned napadlo že to nebude náhoda že ti ju osud takto dal zas do cesty.Teraz jej to dobre natri zas ty. Nech sa vymeníte🙂

monuska112
10. jan 2023

ked sa zacne nabuduce smiat tak platia 4 pravidla - nulova tolerancia znamena ano riesis to hned a kludne aj s vedenim. a riesis to aj nabuduce okamzite nie za pol dna.
narazky na spravanie: je nieco smiesne? ja sa nesmejem, to co robis mi silno pripomina zakladku, ale ja som uz mentalne inde skoda ze ty nie a mrzi ma ze to neviem inak riesit ako cez nadriadeneho a odchadzas rovno do jeho kancelarie.
popri tom ostavas kludna, davas jej jasne svojou tvarou najavo, ze problem ma ona so svojimi myslienkami, nie s tebou.
nie pre kazdeho je to lahke kludne sa doma priprav na situacie ktore sa mozu stat, skus si to pred rkadlom to pomaha a nenechaj sa nimi zmiast, to by bolo aby tu zacali velit taketo nestabilne existencie.
a nieje pravda ze tam nieje inej cesty ako pisal niekto...prave naopak je zial silna sanca ze ak to nevyriesis tu, potiahne sa to s tebou dalej. nie lebo vesmirne zazraky, ale pretoze cloveka to poznamena, jeho psychiku to co vyzaruje a tym aj to co pritahuje. sikanu treba riesit bezpodmienecne.

gabika128
10. jan 2023

Vieš prečo ťa šikanuje? Lebo vidí, že ťa to trápi a to jej robí radosť,plus má sama ešte nejaké komplexy. Skús sa zamyslieť prečo ťa to trápi? Že nejaká baba, ktorú nemáš ani rada, sa na tebe smeje? Popracuj na sebe, na svojom sebavedomí. Ona ťa prestane šikanovať, keď to nebude pre ňu zábava, keď ty budeš nadvecou a maximálne sa na tom zasmeješ. Si v novej práci, na okolie buď milá a príjemná kolegovia ťa spoznajú a vytvoria sa časom vlastný názor.

chadkroeger
10. jan 2023

ja by som tej zene povedala na rovinu, nech konečne dospeje a nech si nelieči svoju frustráciu na mne, že uz nie sme na ZŠ. Kým si neotvoriš ústa, sama s tým neprestane.

ruzovakrava
10. jan 2023

Keď sa bude na tebe smiať tak sa jej spýtaj čo jej je smiešne, normálne čakaj na odpoveď. A keď z nej konečne niečo vylezie tak len s úsmevom poznamenaj že je stále na úrovni 13r decka ktoré na základnej okolo seba všetkých bez príčiny buzerovalo aby si hladkalo ego. Keď budeš pri takomto správaní šúchať nohami tak je jasné že kravke sa to páči a graduje svoje stupídne správanie. Musíš si veriť, už nie si dieťa aby si si s ňou nevedela dať rady

autor
10. jan 2023

Ja som si vždy myslela, že múdrejší ustúpi, tak som len mávla rukou alebo ignorovala. Ale efekt bol opačný, začali si dovoľovať viac.

monuska112
10. jan 2023

tak nasa spolocnost disponuje mnohymi mytmy jeden si odhalila...ak by mudrejsi stale ustopovali, vladli by nam somare, fyziku nepopries....

amiaja
10. jan 2023

Treba nabrat sebavedomie, hlavu hore. Neukazat ze sa jej bojis. Nabuduce sa jej opytaj ze co je smiesne nech ti povie ze aj ty sa chces zasmiat. Pekne s usmevom a pozeraj priamo na nu a cakaj na odpoved. Ked ti odpovie ze ale nic tak jej s usmevom povedz ze ako vzdy.. a spytaj sa jej ze ci vie kto sa smeje bez priciny, usmej sa a odid.
Tiez som bola kedysi ticha ale uz si nenecham skakat po hlave.

marietaaaa11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maja22
10. jan 2023

Nastuduj si zakony a opri sa o ne: https://www.pravnenoviny.sk/mobbing-a-bossing-p...

midori123
10. jan 2023

Ako sa poznam, pri prvej prilezitosti by som jej pekne nahlas, tak aby to bolo pocut, povedala nieco v style: ,, ze wawwww…. Vidim, ze si stale rovnako pri*ebana ako na zakladke! Teba to este nepreslo?? Asi hodim rec s veducim, a ak chces, mozes byt pri tom. Hmmmm??”
Toto treba uťať hneď v zárodku. Inak si mozes rovno hladat novu pracu.