Výpoveď zo strany zamestanca

veja79
22. okt 2015

Ahoj kočky, pár otázok k výpovedi. Nechcem byť nevďačná - viem, že veľa z vás hľadá robotu...Ja sa jej chcem dobrovoľne vzdať. Mám preto pár otázok. Výpoveď musí byť doručená či podaná do konca mesiaca? Chcem ju dať k 1.11 - ale 1.12 budem už vo firme 5 rokov. Výpovedná doba sa ráta podľa odrobených rokov ku dnu podania výpovede alebo celkovo koľko odrobím? t.j. končím k 31.12?Musí dovoliť zamestnávateľ dočerpať dovolenku a nevyčerpané P?

ibrunova
22. okt 2015

Môžeš požiaať o ukončenie PP dohodou k určitému dátumu, napr. aj k 31.12.2015, ak by zamestnávateľ nesúhlasil s dohodou, môžeš dať na tú výpovednú, tá sa počíta od 1. nasledujúceho mesiaca a mala by byť u teba už tri mesiace. Na tvojom mieste by som isto riešila dohodu...

veja79
autor
22. okt 2015

To by som aj ja rada - no dohoda mi dobrovoľne z ich strany neprejde...Fú dúfala som že bude stačiť 2 mesiace výpovednej doby...

gabrielaslivkova
22. okt 2015

@veja79 ak dáva výpoveď zamestnanec:

"Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa
ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej
dva mesiace." zo zákonníka...

"Ak pracovný pomer trval ku dňu doručenia výpovede menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Ak pracovný pomer trval jeden rok alebo dlhšie, výpovedná doba je dvojmesačná. Ak zamestnanec pred tým pracoval u zamestnávateľa na dobu určitú, započítava sa to do dĺžky trvania pracovného pomeru.
Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a končí posledným dňom príslušného mesiaca."

Teda v tomto prípade je rozhodujúci dátum podania a dĺžka pracovného pomeru - menej ako rok, alebo viac ako rok. Dĺžka cez 5 rokov je rozhodujúca, ak je podaná výpoveď zo strany zamestnávateľa. Teda v tvojom prípade bude výpovedná lehota 2 mesiace.

veja79
autor
22. okt 2015

@gabrielaslivkova @ibrunova moc ďakujem za odpovede. Gabika tvoja mi pasuje viac 😉a ako s tou dovolenkou a P - musí ich schváliť či mám nárok vyčerpať?

gabrielaslivkova
22. okt 2015

@veja79 dovolenku ti schváliť môže, ale nemusí, buď si ju vyčerpáš, alebo ti ju preplatí... to by asi malo byť na dohode. ale ak P myslíš priepustky k lekárovi, tak ak ešte nejakého máš navštíviť v čase výpovednej lehoty, tak to môžeš, ale toto je niečo, čo sa nečerpá, príp. neprepláca pred skončením pracovného pomeru.

veja79
autor
22. okt 2015

@gabrielaslivkova mne ide o to že mám ešte 14 dní dovolenky a nechcem ju preplatiť ale čerpať - tak to mi musí schváliť. A na november a december som mala plánovaných neschválených doktorov ešte preventívku u zubára a na gynde a plánovanú kontrolu u kardiologa - mám nevyčerpaných ešte 7 dní takže ešte v poho - ale sa bojím že mi priepustky neschváli a budem museť zrušiť tie termíny na ktoré som čakala pol roka...Chápem to tak že P - priepustka k lekárovi musí byť schválená od zamestnávaľa - ked nedovolí opustiť pracovisko nesmiem ísť k lekárovi...Jedine PN

gabrielaslivkova
22. okt 2015

@veja79 dovolenku ti odmietnuť môže, ale ak je férový, nemal by s tým mať problém, záleží, aký máš s ním vzťah, či budeš zastupiteľná, alebo ťa bude potrebovať až do posledného dňa, ale k lekárom môžeš ísť. V podstate návštevu lekára máš právo len oznámiť, nemusíš čakať na schválenie, najmä ak už polroka čakáš...

veja79
autor
22. okt 2015